26.11.2011

Noapte bună, copii!

[Am evitat să fac recenzii aici. Mi se pare că n-am citit suficient cât să pot critica un roman într-un mod atât de public. Dar, de la un punct de enervare încolo, realizând că în căsuţa mea virtuală regulile mi le fac singură şi cititorii tot eu îi adun sau alung, am conchis că n-ar strica să mai pun o părere (deci abandonez preţiosul „recenzie”) despre nişte titluri aprofundate. Cu tot cu al lor conţinut, evident.]
De Radu Pavel Gheo n-auzisem şi-mi pare rău că nu l-am descoperit mai devreme. Cred că în Dilema Veche citisem o recenzie (chiar părea) a romanului despre care comentez şi eu, dar, de la momentul respectiv până la cel în care m-am apucat de lecturat, au trecut peste mine o primăvară, o vară, nişte furtuni şi o samă de cuvinte. Iniţial am considerat locul de lectură drept factorul care-i creştea cota, deşi, într-un mediu cu o frumuseţe care mă atingea aproape fizic, cititul era doar o opţiune. În fine, am terminat ultimele X pagini acasă, suficient cât să realizez că locul era doar o bijuterie: arată bine, te face să te simţi bine, dar nu schimbă substanţa. Romanului. După această gargară asumată (deh, am promis părerea, nu recenzia), îţi spun că acest roman m-a fascinat teribil, cum n-a mai făcut-o vreo carte în ultimii R ani, probabil după Vraciul lui Dołęga-Mostowicz sau după Drumul egal al fiecărei zile, Gabriela Adameşteanu. 
Mie-mi place viaţa într-o carte. Dacă simt viaţă, multă, intensă, sadică, dulce, amăruie, romanul e de la bun în sus. Şi asta am găsit aici. Multă şi spumoasă viaţă, cu detalii suficiente cât să mă transporte în fiecare scenă, cu dialoguri specifice vârstei personajelor şi epocii, cu visurile tinereţii şi devenirea lor. Autorul mi s-a părut genial şi pentru că nu e fidel cronologiei, dar explicaţiile cu privire la an sunt date cât să nu confuzeze. Tehnica este admirabilă cu atât mai mult cu cât îi şi reuşeşte. Abia la final realizezi bildungsromanul de la o mie nouă sute B până la două mii. 
Lupa se pune pe două personaje care dau, alături de ani, numele capitolelor: Marius şi Paul, doi prieteni din copilărie care se întâlnesc întâmplător peste ani şi-şi confruntă visurile de atunci cu realitatea contemporană. Nu era prea departe de ce şi-ar fi dorit. Doar că unul trăieşte cu uşoara frustrare a românului în România care crede că e o neşansă să fie aşa, iar celălalt se bucură de Americam dream cu o singurătate pe care nu şi-ar dori-o, simţind că nu aparţine nici Americii, dar nici României pe care o regăseşte suferindă. Mai mult, e puternic marcat de moartea prietenei comune din copilărie, emigrată în State, de asemenea, şi pe care a continuat s-o iubească. Stilul în care povesteşte este spumos, sunt pasaje din carte la care râzi fără să concepi că poţi înlocui reacţia la umorul autorului cu un zâmbet. 
Radu Pavel Gheo se desprinde de clişeul obsedant al ororilor comunismului prin prezentarea unui aspect luminos din perioadă: copilăria şi adolescenţa personajelor, în opoziţie cu lumea anilor 2000, colorată, liberă, dar văzută de emigrantul reîntors în vizită numai. Aici mi s-a părut uşor exagerată perspectiva, tarele societăţii româneşti sunt augmentate, ironia e parcă mai extinsă decât eu mi-aş da voie să o am. 
Oricum, romanul a fost, pentru mine, soare de dimineaţă rece: suficient de luminos cât să te bucure, suficient de cu dinţi cât să te prindă şi să te ţină treaz.
Deci, Noapte bună, copii! este o carte pe care ar fi bine s-o citeşti, ce te-ntinzi aşa pe blog-uri? :D

12 comentarii:

  1. Iulia, numai tu puteai fi asa de persuasiva in recomandarea unei carti! Am sa mi-o iau si eu sau am sa te astept la un vin fiert sa mi-o daruiesti, deh!

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) esti tare, Iul! Parca m-ai convins, dar nu am timp sa citesc :(( deloc :(( o sa ma straduiesc sa-mi fac, ca ma convingi cu vorbele tale :)
    dar unde sunt comentariile de la partea a 3a a povestii?

    RăspundețiȘtergere
  3. deci cum? care zici ca e numele romanului?! :))

    RăspundețiȘtergere
  4. La Fee, vrei sa faci colectie de RPG?:D Sau n-am inteles eu bine si-mi da cu doua carti?:P

    Rox, timp se face daca ai prioritati, so don't tell me lies:D
    Nu s-a intamplat nimic cu comentariile. Un accident in fabrica mea virtuala a sters post-ul cu finalul ultimei povesti. Am republicat-o, dar comentariile nu le-am putut salva. Ciudat e ca in dreapta inca apare inceputul lor.

    Radu, tu l-ai citit deja si nu-ti mai amintesti titlul, dar intrebi la mine, asa-i?:P

    Dream, multumesc. Vizitez link-ul:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu, nu am cartea. Nu am gasit-o, dar o mai caut! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Ok, ti-o imprumut cu drag la un vin fiert atunci:)

    RăspundețiȘtergere
  7. "Mie-mi place viaţa într-o carte."

    Oh da,si mie! E ca si cum am trai cu totii zodia cameleonului.

    Mai vin, sa stii !

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai sunt unii care prefera moartea in carti sau alte experiente meta. Pe cuvant.
    Zodia cameleonului e a dracului rau, mai bine doar cu ea din carti, sa stii:)

    Sa te vad cum vii!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani, tie cea mai voluptoasa romanca dintre prietenii mei dragi...

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.youtube.com/watch?v=RZMZziF4Rgs&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  11. mi-ai starnit curiozitatea!:)
    P.S.interesant blog!:>

    RăspundețiȘtergere
  12. Irina, la multi si voluptuosi ani si tie! in fiecare zi:)
    La Fee, frumos.
    Anna, nu-mi pare rau. RPG merita. Citesc acum seria de povestiri Numele mierlei care e spumoasa de asemenea. P.S.Daca e asa, mai vino;)

    RăspundețiȘtergere

Ai o părere şi-ai vrea s-o expui

Powered by BannerFans.com

Până acum au fost pe aici