12.06.2009

Teii

Au inflorit teii in orasul trist...

In drum spre facultate am vazut un balcon albastru unde erau la uscat cearsafuri bej cu niste inimi imense. Asa mari sa fie oare inimile celor ce le-au avut pe pat?
Mirosea a vanilie pe o alee si o pisica gri tigrata s-a oprit din drumu-i gratios sa ma priveasca. Habar n-am ce spunea, cred ca nu mai pot deslusi limbajul lor...Oricum ochii ei, citrin luminat de soare, sugerau nevoia unui adapost stabil, dar miscarile in iarba exprimau doar bucuria de a fi liber, liber ca o pisica maidaneza.

Metroul intra lent in statie si am timp sa privesc peronul. O multime de oameni : expozitie de vieti. Unde am vazut ceva similar? Ah, aeroporturi, gari, locurile unde mii de destine traiesc un episod in fiecare zi.

Au inflorit teii in orasul trist. Mireasma lor ma invaluie, ma cucereste, ma imbata, ma topeste, ma preface si imi aminteste ca stiu si ca pot sa visez. Dar tot ea ma aduce cu picioarele pe asfalt atunci cand inceteaza sa mai fie. Un cantec vine de nicaieri si de pretutindeni in biblioteca unde toti ne oprim din visare...sau cel putin asa ar trebui sa fie.

Cerul si-a patat albastrul incredibil cu niste forme albe. Un pictor s-a jucat in graba pe deasupra noastra. Din cand in cand se-aude un pescarus. Probabil isi plange soarta sau poate se bucura ca si Dambovita are ceva apa sa-i ajunga. N-as fi crezut ca astfel de pasari pot popula fauna bucuresteana.

Ochii verzi patrunzatori m-au privit vreo jumatate de ora (nu, nu era o oglinda) in timp ce cuvintele alunecau lin ca fumul tigarii tinute stangaci in mana stanga. Dezvaluiau ceva despre trecut si viitor, niciodata despre prezent. Oare doar pentru ca ochii infruntau si dezbateau prezentul, voluptatea clipei in care tigara lasa lenesa dare de fum si urechile se bucurau de cuvinte? Fetele se rasfrangeau in miscari ciudate pe care le numim zambete. La inceput amare, reci, de complezenta, apoi au devenit dulci. Si vreau sa cred ca au ramas dulci pana cand ultima tigara s-a stins. Si e ciudat ca nu mirosea a tutun, ci a tei, diafan, suav. As vrea ca toate tigarile sa miroasa a tei si sa emane liniste si calm.
Au inflorit teii in orasul trist.

2 comentarii:

  1. Ti-am mai zis ca imi place!
    Au inflorit teii si in "catunul" Curtea de Arges. Am simtit azi cand m-am dus la prega la mate. Trist, stiu :))
    Incerc din nou sa postez commentul, sa vad daca reusesc!

    RăspundețiȘtergere

Ai o părere şi-ai vrea s-o expui

Powered by BannerFans.com

Până acum au fost pe aici